Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Ako sa dostať cez shorebreak? 

Lucia Vojtiskova

Dostať sa na vodu cez vlny na pobreží spolu s materiálom je niekedy problém. Aby ste nenarazili do vodnej steny, ktorá vás zomelie, prezradíme vám všetko o správnom načasovaní pri štarte, ako bezpečne vyraziť na vodu a tiež, ktorým typickým chybám by ste sa mali vyhnúť. 

Rybníky a jazerá dajme teraz bokom. Hovoriť budeme o windsurfingu na mori a oceáne. Vyraziť v príbojových vlnách na vodu býva často značný problém. Je to trochu, ako keď ste išli v štrnástich do baru alebo na diskotéku. Chceli ste sa pridať k zábave, ale drsný vyhadzovač pri vstupe len pokrútil zamietavo hlavou. 

Vstup s windsurfingom na vodu je pri brehu tiež miestami strážený. Ak vyrazíte na vodu bezhlavo, narazíte do vodnej steny, ktorá vás zmetie aj s výbavou. So správnou taktikou však môžete prekĺznuť okolo vyhadzovača bez povšimnutia a vyraziť na vodu. Vašou vstupenkou sú nasledujúce tipy.  

Nechcené vlny 

Pojmom shorebreak sa označujú vlny, ktoré sa lámu priamo o breh a svoju energiu si často vybíjajú veľmi mohutne. Každý, kto bol na rôznych windsurfingových spotoch, si mohol všimnúť, že niekde je brutálny shorebreak, inde vôbec. Vo všeobecnosti neexistuje žiadny breh, kde sa z pláže vyráža na rovnú hladinu bez vĺn, ako je to na jazere.

Sila valiacich sa vĺn však býva rôzna. Na spotoch, kde sa pláž strmo zvažuje do vody, sa energia vĺn uvoľňuje takmer úplne na pobreží. Priamo z brehu sa štartovať nedá, inak by ste zapichli finu, musíte ísť hlbšie. Spravíte krok a ste po krk vo vode. Problémom však môžu byť aj silné penové valčeky na plytčine, ktoré vás doslova zrazia na kolená.

Aby ste si mohli užiť jazdu, musíte sa cez ne nejako dostať. Aby sa vám to podarilo, mali by ste predtým, než vyštartujete na vodu, venovať trochu času sledovaniu vĺn, pretože nikdy neprichádzajú na breh rovnomerne, ale vždy v „setoch“. Napríklad, ak je priemerná výška vlny 1,5 metra, najväčšie vlny môžu mať výšku 2 až 2,5 metra.

Často je po veľkom „sete“ na krátky čas relatívny pokoj a to je moment, na ktorý si treba počkať. 

Odkiaľ štartovať 

Na mnohých plážach sú vlnolami alebo móla, aby sa zabránilo silnej erózii. Tam, kde vlnolamy prerušujú prirodzený prúd, voda vytlačená na pláž nemôže bez prekážok tiecť späť. Výsledkom je koncentrovaný spätný tok, zvyčajne v oblasti presne medzi prekážkami.

Väčšina poškodení materiálu sa udeje pri brehu. Polmetrový príliv vám zlomí sťažeň ako zápalku. 

Tento morský prúd sa nazýva spätný prúd a môže byť pre plavcov nebezpečný, ak sa snažia v panike plávať proti nemu. Surfisti ho, naopak, môžu použiť ako výťah, aby sa dostali cez pobrežie. Sledujte pobrežie medzi dvoma vlnolamami alebo inými prekážkami a uvidíte, kde sa vlny vracajú späť, väčšinou vidieť aj samotný prúd. 

Ak vám to spot umožňuje, hľadajte časť pláže, kde fúka bočný alebo aspoň čiastočne bočný vietor.  

Ak budete so stúpaním čakať príliš dlho, prúd vás rýchlo odtiahne do závetria a nebudete môcť ďalej stúpať. Niekoľkými rýchlymi krokmi smerom k základni sťažňa vytlačíte plavák a opäť chytíte vietor. Ak sa vám nedarí, vráťte sa na breh a počkajte na prestávku v „setoch“. 

Správny návrat 

Keď sa vám už podarilo vyraziť, je dôležité naučiť sa aj správne pristáť na brehu. Dostaňte sa na vlnu a surfujte po nej smerom k pláži. V dostatočnom časovom predstihu, to znamená niekoľko metrov od brehu, presuňte váhu na zadnú časť plaváku a vedome nechajte vlnu prejsť popod seba. Keď ste za vrcholom vlny, pokúste sa zostať na vlne priamo za jej hrebeňom.

Zvezte sa čo najbližšie k pláži. Zoskočte z dosky smerom po vetre a zadnou rukou uchopte jedno pútko na plaváka. Plachta sa s vetrom otáča do závetria, voda automaticky otáča nos dosky smerom k brehu.  

3 najčastejšie chyby  

  1. Nesprávne načasovanie pri štartovaní 

Správne načasovanie pri štarte veľmi súvisí so skúsenosťami. Toho, kto s windsurfingom začína, to často vyhodí späť na breh. Skôr než vyrazíte na vodu, sledujte, ako chodia „sety“ vĺn. Keď prejde veľká zostava, mali by ste sa pripraviť. Počkajte a pomaly vstupujte do vody, ako prichádza „vlnový set“.

Len čo sa zlomí posledná vlna, musíte rýchlo vyštartovať. Časové odstupy medzi „setmi“ vĺn môžu byť rôzne dlhé, takže času nemáte nazvyš. Využite medzeru, ktorá značne uľahčí štart. 

  1. Príjazd pred vlnou 

Nechať sa tlačiť k pláži s vlnou za chrbtom nie je veľmi lákavé. Každý, kto to vyskúša, dorazí na breh, aby ho o zlomok sekundy neskôr zavalila pobrežná prietrž. Hrozí nebezpečenstvo zošrotovania materiálu alebo dokonca poranenia.

Preto vždy windsurfujte len pred vlnou, kým sa v blízkosti pláže strmo nezatvorí. Nechajte vlny prejsť popod seba a potom sa pokúste prejsť na zadnej strane vlny na pláž. 

  1. Spätný preplach 

Keď sa vlny vrhnú priamo na strmú pláž, vyplavená voda medzi vlnami rýchlo steká „dolu kopcom“ späť do mora. Takže po zoskočení z dosky dbajte, aby ste držali plachtu hore. Ak je vrchol plachty príliš nízko, spätná voda stečie na plachtu a jej váha môže zlomiť váš materiál alebo vás strhne pod plachtu. 

Článok vznikol v spolupráci s Trictionary.com

Text: Jan Bříza 

Foto: Shutterstock, archív firiem 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu