Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Lifestyle

Ochrana očí pri vodných športoch 

Lucia Vojtiskova

Pri vašej milovanej aktivite môže dôjsť k poškodeniu zraku. Ako mu zabrániť? 

Pterýgium, slangovo nazývané aj oko surferov, je očné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým ľudí tráviacich veľa času na slnku. Sú to najmä ľudia pracujúci v exteriéri, ale aj športovci či pohybovo aktívni ľudia, ktorí svoje aktivity vykonávajú vo vonkajšom prostredí na slnku.

Medzi ohrozenú skupinu patríme teda aj my, nadšenci vodných športov, či už sa venujeme windsurfingu, surfingu, kitovaniu, alebo padleboardingu. Pterýgium je ochorenie oka, pri ktorom dochádza k prerastaniu tkaniva spojovky na rohovku a vzniká priamym pôsobením slnečného UV žiarenia, ale aj prašného prostredia na povrch oka. 

Varovné príznaky 

Počiatočné štádiá pterýgia nespôsobujú spravidla žiadne ťažkosti a človek si tento problém často ani neuvedomuje. V pokročilejších štádiách už pociťuje na povrchu oka rezanie či dráždenie a môže pozorovať aj začervenanie.

Ak začne pterýgium prerastať k centru rohovky, môže spôsobiť svojím ťahom pokles zrakovej ostrosti, a teda zhoršenie videnia a vznik nepravidelného astigmatizmu

Možnosti liečby 

Menšie pterýgiá sa vedia vyriešiť konzervatívnou liečbou – zvlhčovaním oka pomocou umelých sĺz. K chirurgickému odstráneniu pterýgia sa pristupuje, keď pacientom spôsobuje ťažkosti s videním alebo pociťujú dráždenie či bolesť. Samotná operácia je bezbolestná a hneď v deň operácie môžete ísť domov.  

Ukážkový prípad 

Typickým ukážkovým prípadom je pacient očnej kliniky UVEA Martin, ktorý sa aktívne venuje outdoorovým športom, ako je surfing, horská cyklistika či jazda na longboarde. Pri týchto aktivitách si, bohužiaľ, adekvátne nechránil oči a vplyvom slnečného žiarenia mu vzniklo na oku pterýgium.

„Mal som pocit zápalu v oku, že ma tam niečo reže. Myslel som si, že mi niečo spadlo do oka, nejaký cudzí predmet. Keď to neprechádzalo, zašiel som na očnú kliniku, kde mi po ošetrení povedali, že ide o pterýgium. Dovtedy som o ňom nikdy nepočul. Jazdil som bez nejakej slnečnej ochrany očí, na vode som nenosil slnečné okuliare ani nemal šiltovku,“ prezradil Martin.

Po konzultácii s lekárom bol Martinovi odporučili operačný zákrok, pri ktorom sa pterýgium úspešne odstránilo a vďaka tomu sa môže opäť naplno venovať športovým aktivitám. 

Chráňte svoje oči 

Najúčinnejšou prevenciou sú slnečné okuliare s kvalitným UV filtrom. Podľa odporúčaní odborníkov by ste mali vždy vyberať slnečné okuliare, ktoré poskytujú 99 až 100 % ochranu proti škodlivému UVA a UVB žiareniu.

Takéto okuliare sú označené ako UV 400, čo znamená, že blokujú vlnové dĺžky až do 400 nanometrov a filtrujú 75 až 90 % viditeľného svetla zo slnka. Dôležité je venovať pozornosť polarizačným šošovkám. Tieto šošovky síce účinne eliminujú oslepujúce odrazy svetla, ale nie vždy obsahujú integrovaný UV filter, ktorý je nevyhnutný na blokovanie škodlivého UV žiarenia.

Preto si pri výbere vždy overte, či polarizačné šošovky zahŕňajú aj UV filter. Pokiaľ vám bolo na vyšetrení zistené narušenie kvality slzného filmu, je určite vhodné dlhodobo používať umelé slzy. Kvapky na zvlhčenie očí používajte najmä po dlhých tréningoch. Dôležité sú aj pravidelné prehliadky u očného lekára aspoň raz za dva roky.

Včasná diagnostika a liečba môžu predchádzať zhoršeniu pterýgia a ďalším komplikáciám. 

Ako pterýgium ovplyvní vaše športové aktivity 

Pre aktívnych nadšencov vodných športov môže mať pterýgium niekoľko nepríjemných následkov: 

  1. Znížená zraková ostrosť: ak pterýgium prerastá do centrálnej časti oka, môže ovplyvniť schopnosť zaostriť na detaily. 
  1. Diskomfort a pocit suchého oka: pterýgium môže spôsobiť podráždenie a suchosť očí, čo môže byť mimoriadne nepríjemné. 
  1. Estetický vplyv: V niektorých prípadoch môže pterýgium ovplyvniť estetiku oka – oko môže byť dlhodobo začervenané. 

Pokiaľ sa pravidelne vystavujete slnečnému žiareniu, prašnému prostrediu a pociťujete niektoré zo spomenutých ťažkostí, odporúčame vám navštíviť očného lekára. V prípade diagnostiky pterýgia vám na očnej klinike UVEA nastavia efektívnu liečbu a odstránia pterýgium aj chirurgicky.  

Naskenujte QR kód a pozrite si video o Martinovi. 

Text: redakcia, UVEA očná klinika 

Foto: isifa/Shutterstock 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu