Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Hendrick Lopes, ďalší talent v rodine 

Lucia Vojtiskova

Keď máte za strýka Airtona Cozzolina, jedného za najlepších svetových jazdcov, je to požehnanie aj prekliatie zároveň. 

Vyrastal v rodine kitesurfistu, ktorý sa prepracoval do svetovej špičky. Hendrickova mama pochádzajúca z kaboverdskej surferskej rodiny, ho začala učiť jazdiť na surfovej doske, keď mal dva roky. Väčšinu času trávil na pláži, hral sa v oceáne a užíval si svoje prvé jazdy na kiteboarde na chrbte strýka Airtona.

Nakoniec vo veku siedmich rokov sám vyskúšal kiting. Prvé pokusy mu vôbec nešli, bol príliš chudý a drak príliš silný. Trvalo to dva roky počas ktorých Hendrick nabral na váhe a mohol to vyskúšať so 6-metrovým F-One Bandit.

Druhé stretnutie bolo úspešné a malý Hendrick sa začal venovať kitingu. Motivovalo ho, keď sledoval, ako sa Airton dostal na medzinárodnú scénu a cestuje po svete. Keď Hendrick začal vo veku 14 rokov jazdiť strapless, vedel, že chce ísť v šľapajach svojho strýka.  

Kultúrny šok 

Užíval si klasické kaboverdské detstvo, život nasiaknutý vodou, v ktorom šortky nikdy úplne nevyschnú, keď sa Hendrickovi rodičia rozhodli presťahovať na predmestie Bernu vo Švajčiarsku. Tento krok mal Hendrickovi poskytnúť základy vynikajúceho vzdelania a disciplíny, ktorá sa v plážovom živote len ťažko hľadá.

Presťahovanie sa do Švajčiarska bolo kultúrnym šokom – okrem občasného kitovania na neďalekom jazere, bolo Švajčiarsko väčšinou studené, vietor nárazový a kopce pokryté snehom. Počas zimných prázdnin sa Hendrick vracal do tepla a tyrkysovej vody na Kapverdy alebo cestoval na známe európske spoty vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku.

Keď bol späť vo Švajčiarsku, sústredil sa na štúdium. Uzavrel totiž so svojimi rodičmi dohodu – keď skončí strednú školu, jeho rodičia súhlasili, že mu dajú čas a priestor, ktorým oddiali ďalšie vzdelávanie, aby si mohol splniť svoj sen o kiteboardingu.

Po promócii dostal zelenú vrátiť sa na Kapverdy a nasledovať svoju vášeň. 

Slávny mentor 

Keďže jeho domácim spotom je Punta Preta, zameriava sa Hendrick hlavne na wave kiting a all-around štýl, ktorý je veľmi technický a výkonný. V štýle jeho jazdy vidieť za posledný rok obrovské zlepšenia. So vzácnym darom pre technické aerialy, skáče 360 air back bez grapu s takou ľahkosťou.

Niet divu, keď mu už odmalička mentori ako Mitu Monteiro a Airton vysvetľovali triky a zdieľali tipy, čím si mladú nádej kiteboardingu zobrali pod svoje krídla. Po vzore Mituho sa Hendrick naučil switch stance, aby mohol jazdiť na Ponta Preta frontside.

Podľa Hendricka je tajomstvo naučenia aerialov o opakovaní, čítaní vlny a predvídání perfektného úseku. 

Ďalšie zábavky 

Keď je Ponta Preta pokojná, Hendrick pracuje na strapless freestyle alebo vypĺňa čas na vode wingsurfingom a foilsurfingom. Jeho cieľom je stať sa všestranným watermanom a ako nový tímový jazdec pre F-One má k dispozícii širokú škálu toho najlepšieho vybavenia pre každý vodný šport.

Pod dohľadom Mitu je teraz Hendrick poverený niesť pomyselnú kaboverdskú štafetu za budúcu generáciu mladých kitesurferov. 

Jeho nástup do súťažného kolotoča GKA zastavila pandémia. Aby mohol súťažiť medzi najlepšími potrebuje získať kvalifikačné body a na ich získanie potrebuje odjazdiť na podujatiach, ktoré boli dlho zrušené.

Napriek týmto výzvam sa Hendrick na jeseň zúčastnil na vôbec prvom wingsurfingovom svetovom turné v Brazílii. Teraz sa však súťaže rozbehli na plno a Hendrick naplno naskočenil do súťažného kolotoča. Jeho snom je presadiť sa na medzinárodnej scéne a využiť akúkoľvek príležitosť na cestovanie alebo súťaže, ktorá sa mu naskytne. A zdá sa, že sa mu to podarí. Momentálne je v rebríčku GKA na deviatom mieste. 

HENDRICK LOPES 

Vek: 21 

Debut: 2021 

Disciplína: kite surf 

Home spot: Sal, Cabo Verde  

3x naj 

Naj spot: Ponta Preta alebo Hamata v Egypte 

Naj trik: Kiteloop 

Naj umiestnenie: Strapless junior World Champion 2021, 6. priečka v rebríčku GKA 2022

 

Text: Juraj Frkala 

Foto: F-ONE 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu