Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Sarah Hauser – Vlnová rekordérka 

Je trojnásobnou svetovou šampiónkou a držiteľkou Guinnessovho svetového rekordu za najväčšiu vlnu zjazdenú na windsurfingu ženou. Naháňanie tých najväčších vĺn sa stalo jej životnou vášňou.
Lucia Vojtiskova

Je trojnásobnou svetovou šampiónkou a držiteľkou Guinnessovho svetového rekordu za najväčšiu vlnu zjazdenú na windsurfingu ženou.  

Narodila sa v Novej Kaledónii, na francúzskom ostrove v južnom Pacifiku, ktorý je obklopený koralovou bariérou. Svoju prvú jazdu na vlne s windsurfingovou výbavou zažila, keď mala 15 rokov. Od toho dňa vedela, že to je niečo, čo chce zažívať dennodenne.

Naháňanie tých najväčších vĺn sa stalo jej životnou vášňou a nakoniec prácou. Dnes patrí medzi najlepšie waveriderky sveta. 

Najlepšia na svete 

Neviem, či mi záleží na tom, aby som bola najlepšia, skôr je pre mňa dôležitejší neustály posun, progres. Rokmi sa zlepšovať ma napĺňa. Je to tiež sonda do neznáma, neviete, čo zistíte o svojich limitoch. Už ste ich dosiahli alebo sú ešte ďaleko?

Snažím sa držať optimistickej myšlienky, že sa môžem neustále zlepšovať. To je kľúčom k tomu, aby som si udržala nadšenie, zvedavosť a snahu o zlepšenie. Tento mix môže viesť k tomu, že sa na chvíľu stanete „najlepšou na svete“, ale to je bonusová výhoda, nie môj konečný cieľ. 

Zlomový moment 

Určite stretnutie s Pierrom Yvesom Lerouxom, keď som mala 15 rokov. Bol to bývalý tréner Colina Sifferlena a jeden z mála ľudí, ktorí jazdili na vlnách za vonkajším reefom v Novej Kaledónii.

Nielenže ma vzal na prvé vlny, ale tiež mi ma naučil odvážne myslieť. Bola to zaujímavá zmes smelosti a rebelantstva, ambicióznosti, ale aj pokory, disciplinovanosti a pracovitosti. 

Športové vzory 

Je ich toľko… Francúzska profesionálna surfistka Johanne Defay, majsterka Maui v surfovaní na veľkých vlnách Paige Alms, bývalá olympijská víťazka v lyžovaní Julia Mancuso, ktorá je teraz mamou dvoch úžasných chlapcov a stále jej to jazdí, bývalá profesionálna surfistka na longboarde a zakladateľka medzinárodnej neziskovej organizácie Emi Koch, maratónska plavkyňa Diana Nyad a profesionálna horolezkyňa Nina Caprez. 

Najlepšie a najhoršie rozhodnutia 

Najlepšie rozhodnutie: vytvoriť priestor pre lásku. Keď som sa vydala na cestu, aby som sa stala profesionálnou športovkyňou, bol tu jeden roztomilý chlapík menom Casey Hauser, ktorý sa chcel so mnou stretnúť.

Keď sme sa navzájom spoznávali, časť mňa si myslela: „Neprišla som na Maui, aby som si našla priateľa, som na misii, aby som nasledovala svoje sny“, ale druhá časť mňa si myslela: „Tento chlap je dosť zvláštny, nikdy nestretnem nikoho ako on.“ Prešlo 10 rokov, sme už 9 rokov manželia a Casey ma nikdy nebrzdil, naopak ma prinútil, aby som verila svojim snom ešte viac, ako by som to dokázala sama. 

Najhoršie rozhodnutie: snažiť sa spolupracovať s agentom. Nikdy to nikam neviedlo. 

„Prekonala som dve epizódy syndrómu nadmerného tréningu (OTS), zdravotného stavu, ktorý nastáva, keď je stresové zaťaženie športovca nadmerné. Hoci sa o tom veľmi nehovorí, medzi športovcami je do istej miery bežný.“

Vrcholy a pády 

Vrcholom boli pre mňa určite dva dni po sebe na havajských jaws v januári 2020. Podarilo sa mi chytiť veľa skvelých vĺn. Pripadalo mi to ako vrchol mojej waveridingovej kariéry. Nikdy som nerobila nič fyzicky a psychicky náročnejšie, možno s výnimkou môjho výjazdu na Fidži v roku 2019.

Tieto dve dobrodružstvá boli obrovským vyvrcholením rokov oddanosti na ceste stať sa profesionálnou športovkyňou. Vyčerpala som vtedy všetky fyzické a duševné zdroje, ktoré som mala. 

Pádov na dno bolo viacero. Prekonala som dve epizódy syndrómu nadmerného tréningu (OTS), zdravotného stavu, ktorý nastáva, keď je stresové zaťaženie športovca nadmerné. Prvýkrát to bolo v roku 2017, tvrdo som trénovala v telocvični, jazdila vlny v Ho’okipa a zároveň som vyučovala hodiny fitnes, kurzy plávania pre deti v Spreckelsville, natáčala som Girl on Wave a cestovala na súťaže.

Sotva som mala čas jesť a nemala som dostatok spánku. Vyradilo to moje telo na celé mesiace. V roku 2021 som to zažila znova. Príliš veľa vecí som riešila naraz – jazdenie, intenzívny mimosezónny tréningový programom v telocvični, okrem toho na Maui nie je žiadna mimosezóna. Aj keď v lete nemáme vlny, na oceáne je stále čo robiť, najmä teraz s foilami a wingom.

O OTS sa veľmi nehovorí, no medzi športovcami je do istej miery bežný. Pre mňa boli príznakmi znížený športový výkon, drastické zmeny v mojom menštruačnom cykle, letargia, depresívna nálada a vyrážky. Bolo to nanič. Cítila som sa ako v rozbitom tele a zároveň som nemala žiadne zjavné zranenie. Jediným východiskom bol niekoľkomesačný odpočinok.

Byť nútená robiť menej môže byť skutočnou výzva. Vždy som vedela, že starostlivosť o seba je dôležitá, ale tieto skúsenosti ma naučili, že mám v povahe prekračovať limity a mala by som akceptovať, že som taká. Vďaka tomu som schopná robiť veľké veci, ale v živote musím mať aj záchrannú brzdu, aby som vedela, kedy je čas dopriať si odpočinok. 

Inšpiratívne citáty 

„Nezáleží na tom, čo sa ti stalo, dôležité je, čo s tým urobíš.“ – Dr. Linda Olson, Caseyho teta, prežila trojnásobnú amputáciu končatín a je autorkou knihy GONE. 

„Žiadny sen nie je pre teba príliš veľký.“ – tento som si vymyslela sama pre seba. 

„V strachu očakávame. S láskou prijímame.“ – Kenny Werner. 

Motivácia 

Závisí to od situácie, niekedy mám motiváciu pracovať a napredovať v jazdení, inokedy chcem byť v prírode a odpojiť sa, niekedy chcem byť ohromená silou oceánu a niekedy sa chcem deliť o zábavné chvíle so svojím manželom alebo s priateľmi… A niekedy to môžu byť všetky tieto veci naraz. 

Zvládanie stresu 

Príprava a nácvik určite pomáhajú pri zvládaní stresu. Naučila som sa to v mladom veku hrou na klasický klavír na Konzervatóriu hudby a tanca v Novej Kaledónii. Môže byť stresujúce tvrdo makať tisíce hodín a potom raz vystúpiť na súťaži alebo koncerte.

To isté platí aj o windsurfingu. Ale ak ste pracovali dosť, súťaž môže byť moment, keď to necháte „bežať“ a uvidíte, čo sa stane. Nástroje mentálnej prípravy pomáhajú premeniť fyzickú a emocionálnu reakciu na stres a použiť ju na lepší výkon.

Je dobré niečo cítiť, trocha stresu zvyčajne pomôže prekonať seba samého. 

Tlak 

Mám tendenciu podávať pod tlakom dobrý výkon. Dajte mi drsnú búrku s vysokými vlnami a nízkymi šancami na úspech a som tam, pripravená odohrať svoj najlepší boj.

Mám rada, keď je život vzrušujúci, plný neočakávaných zvratov, ktoré si vyžadujú, aby som používala to, čo som sa naučila, a aby som sa riadila inštinktmi, akoby som mala nejakú superschopnosť, ktorej úplne nerozumiem. Myslím si, že moje vnútorné dieťa hrajúce sa na dobrodružného piráta na mori je vo mne stále veľmi živé. 

Konkurencia 

Milujem komunitu, ktorej súčasťou som sa stala vďaka súťažiam. Profesionálni športovci, fotografi, kameramani, organizátori podujatí, tréneri… Ľudia, ktorých som na tejto ceste stretla, sú takí vášniví, talentovaní, prívetiví, skromní a zábavní!

Tiež sa mi páči, keď môžem zabávať a inšpirovať ľudí, ktorí sledujú súťaže a moje videá z výjazdov. Windsurfing je šport, a keď všetko na vode klapne, môže to byť dokonca forma umenia. Je super deliť sa o to s ostatnými. 

Na podujatiach si nedržím odstup od ostatných súťažiacich. Myslím si, že patrí k športovému duchu byť na pláži priateľská a prepnúť sa do režimu „zúrivej súťažnej beštie“, až keď sa začne rozjazd na vode. Od konkurencie chcem, aby ma tlačila, nech som lepšia, takže chcem, aby odovzdali to najlepšie, čo vedia.

Mimo súťaží sa snažím správať k ľuďom tak, ako chcem, aby sa oni správali ku mne: s rešpektom a láskavosťou. Sarah-Quita a Jessica Crisp sú skvelými príkladmi súťažiacich, s ktorými sa veľmi rada stretávam, ale o ktorých viem, že urobia všetko preto, aby vyhrali. Milujem to. Berú hru vážne, ale dokážu ju aj odľahčiť a zabaviť sa pri tom. 

Silné stránky 

Určite rozhodnosť, odvaha a analytickosť, vždy sa snažím rozobrať chyby. 

Obdiv 

Obdivujem Sarah-Quitu, že je tak dlho konkurencieschopná vo všetkých troch disciplínach. Tiež sa mi páči, že Lina Erpenstein a Justyna Sniady dvíhajú latku a vyzývajú sestry Morenové.

Čo sa týka mužov, mám tú česť byť kondičným trénerom Marcilia Browna, čo mi umožňuje trochu nahliadnuť do jeho života. Ten chlap neustále tvrdo pracuje a trávi veľa hodín tréningom. On je stroj. Vždy som tiež obdivovala štýl, akým na vlnách surfuje Camille Juban. 

Únik 

Mojím únikom od profesionálneho windsurfingu je vyučovanie fitnes a vytváranie online fitnes programov. Milujem svoju mačku a rada pripravujem kváskový chlieb. Nedávno sme s Caseym kúpili malý domček, takže robíme aj veci okolo domu a záhrady. Navrhla som nám solárne panely a batériový systém, robím aj inštalatérske práce a prerobila som podlahu v sprche. 

Výhra alebo peniaze 

Pýtate, či by som si vybrala „byť neznáma, bohatá a môcť byť na vode, koľko chcem“ alebo „byť každý rok majsterkou sveta, ale byť chudobná a neschopná robiť nič iné“? Vybrala by som si prvú možnosť, asi ako každý, nie? 

Stravovací režim 

Veľmi záleží na tom, aký mám deň. Ale zvyčajne mám na raňajky chlieb s džemom alebo vajíčkový sendvič so šalátom a paradajkami, na obed si urobím quinou a zmiešam to s vajíčkom, šalátom, paradajkami a akýmikoľvek inými zvyškami zeleniny, ktoré mám. Na olovrant môže byť banán, jablko s arašidovým maslom, vajíčko natvrdo alebo granolová tyčinka. Večere mávam sacharidové, bielkovinové s niektorými druhmi zeleniny. Nerobím si zložité jedlá, ale snažím sa čo najviac jesť domáce produkty, rôznofarebnú zeleninu. Ak máte na tanieri veľa rôznych farieb, je pravdepodobné, že získate rôzne živiny. 

Prirodzený talent alebo tvrdá práca? 

Neviem, povedala by som, že je to 50 na 50. 

Tréningy 

Ak sú podmienky dobré celý týždeň, pravdepodobne by som sa za ten týždeň jazdila okolo 10 – 12 hodín a cvičila by som 3 hodiny jogy. Ak je to mizerný týždeň, ale stále sa dá ísť na vodu aspoň s foilom, pravdepodobne by som bola 3 hodiny na vode, 3 hodiny cvičila jogu, 3 hodiny v posilňovni plus možno hodina plávania na otvorenom mori. Ak by som stihla, dala by som ešte nejakú turistiku v horách.  

Náročný moment 

Keď som ako 22-ročná ukončila inžinierske štúdium a po takmer 3 rokoch vo Francúzsku som sa vrátila domov do Novej Kaledónie. Bola som sklamaná z toho, ako vyzerá život programátora, a môj vzťah s priateľom neprežil dlhú vzdialenosť. Bola som zlomená, bez formy, demotivovaná a trochu stratená. Jediné, čím som si bola istá, bolo, že windsurfing vo vlnách je lepší ako čokoľvek iné.

Tak som sa na to upla. V roku 2012 som odletela na Maui, zúčastnila som sa Aloha Classic, kde som upútala pozornosť značky Simmer Style. Vyrazila som počas big day v Ho’okipa s desiatimi ďalšími chlapmi na vodu.

Zdalo sa mi, že vesmír mi dáva znamenie, aby som nasledovala svoj sen stať sa profesionálnou windsurfistkou, tak som to urobila. Vrátila som sa domov, vzala som 3-mesačnú prácu, ktorá bola dobre platená, našla si pár sponzorov a pokračovala som v prvej sezóne na AWT a SUP racing tour. Tak sa začala moja cesta. 

Láska k veľkým vlnám 

Mám rada výzvu megavĺn. Musíte sa odvážiť ísť do situácie, kde nie je priestor na chyby. Cítim sa tak živá tým najčistejším spôsobom. Mám pocit, že sa mi myseľ vyjasňuje. Spájam sa so svojimi inštinktmi, cítim sa taká malá a taká odvážna zároveň. Milujem to. 

Vizitka  

Sarah Hauser NC 6 

Vek: 34 

Debut v PWA: 2014 

Rodisko: Nová Kaledónia 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu