Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Zeben Guardia o ION centrách na Fuerteventure 

Všetci milovníci vodných športov poznajú značku ION. Dnes má ION club 15 centier a o tom ako fungujú, sme sa porozprávali s ich šéfom, Zebenom Guardiom.
Lucia Vojtiskova

Všetci milovníci vodných športov poznajú značku ION. Okrem výroby neoprénov a doplnkov vytvorila táto značka sieť centier vodných športov na tých najveternejších miestach sveta.

Dnes má ION club 15 centier v 10 rôznych lokalitách. Tri z nich sa nachádzajú na malom ostrove Fuerteventura. O tom, prečo je to tak a ako centrá fungujú, sme sa porozprávali so Zebenom Guardiom, šéfom ION centier na ostrove. 

Tri z pätnástich ION centier sú na Fuerteventure, to už musí niečo znamenať. Prečo je to tak? Prečo zrovna Fuerte? 

Fuerteventura je jednoducho ostrov vodných športov. Má krásne pieskové pláže s rovnou hladinou, ale aj vlnami a po celý rok je tu príjemne teplo. Máte tu množstvo možností, či už chcete jazdiť kite, windsurfing, wing, alebo len surfovať.

Ak sem prídete, určite vyskúšate minimálne jeden z týchto športov. Plus k tomu prirátajte divokú krajinu nedotknutú turizmom. 

Povedz nám viac o ION centrách na Fuerte. Ktoré vzniklo ako prvé, kde ho nájdeme? 

Prvé centrum bolo vybudované na spote Risco del Paso v roku 2013. Začali sme s malými kontajnermi a základnou výbavou kúsok od parkoviska. Počas toho sme stavali centrum a otvorili ho v 2014.

Centrá Club Mistral začínali s windsurfingovou výbavou a neskôr pridali kite. Kitesurfing ako šport rýchlo rástol, takže sme ho začali ponúkať našim klientom.

Centrum sa nachádza v národnom parku na známej pláži Sotavento. Krištáľová voda, biela nekonečná pláž, čo viac si môžeme priať… 

Nedávno ste otvorili ďalšie centrum s obchodom v Costa Calme. Čo bol dôvod otvorenia, keďže to je len pár kilometrov od Sotaventa? 

Bolo to z viacerých dôvodov. Vodné športy sa neustále vyvíjajú a prichádzajú novinky ako foil a wing.

V prvom centre sme už nemali miesto, takže sme sa rozhodli otvoriť ďalšie centrum v Costa Calme, kde budeme ponúkať materiál na wingfoiling a windsurfing. Zároveň je centrum dostupnejšie pre hostí, ktorí chcú zostať s rodinami blízko svojho hotela a majú to na vodu pár krokov.

Je to pre nás rozšírenie klientely, keďže Costa Calma je turistické mesto plné hotelov. Teraz cez zimu sme tu otvorili ION CLUB SURF – obchod, kde si môžu ľudia kúpiť ION oblečenie a plán je aj secondhand materiál z centier. 

Je ponuka troch centier rovnaká? Pokrývajú všetky kite, windsurfing, wing a surf alebo sú zamerané na rôzne športy? 

Ako som spomenul, momentálne ponúkame v Costa Calma požičovňu a kurzy pre wing a windsurfing. Na Risco del Paso je windsurfing, kite a tiež wing, kurzy aj požičovňa. Od minulého roka ponúkame na Risco uskladnenie kite materiálu.

Posledným je naše malé Esquinzo Center, kde môžu klienti prísť a objednať si či už materiál, alebo kurzy v ostatných centrách. Máme tu aj požičovňu a kurzy surfových vecí pre začiatočníkov. 

Ak sa niekto chystá na Fuerteventuru, do ktorého z vašich centier by si mu odporučil ísť? 

Každý máme predstavu o dovolenke nastavenú inak. Ak vám vyhovuje mať blízko hotel, reštaurácie, supermarket, Costa Calma je pre vás lepšia voľba.

Keď vám ide hlavne o jazdenie, či už je to kite, wind, alebo wing, tak určite je to Risco del Paso. Akokoľvek sa rozhodnete, ION Club ponúka klientom transfer na oba spoty. 

Čo momentálne vaše centrá ponúkajú? Napríklad, čo sa jazykových zdatností vašich inštruktorov týka…  

Ponúkame klasicky požičovňu materiálu, lekcie, uskladnenie a tiež požičanie SUP na dni, keď nefúka.

Čo sa inštruktorov týka, zimný a letný tím sa počas sezóny mení, ale vždy sa snažíme mať pokryté rozmanité národnosti a jazyky.  

Kto je vašou cieľovou skupinou? 

Zameriavame sa na mladú generáciu, aby sme vychovávali nasledovníkov vodných športov, ktorí budú pokračovať, šíriť vášeň pre tento šport. Vítané sú však, samozrejme, všetky generácie bez rozdielu veku. 

Menia sa rokmi návštevníci centier alebo ich požiadavky? 

Určite sa menia ich požiadavky. Wingfoiling je teraz veľmi populárny a dopyt po ňom na trhu rastie, takže cítime aj my zvýšený záujem.  

Veľkou otázkou je bezpečnosť klientov na vode. Minulý rok sa u nás riešilo zmiznutie českého windsurfistu, ktorý mal požičaný materiál v centre. Ako funguje momentálne záchranný systém? 

Centrum má jet ski, čln aj záchranárov na pláži. Počas otváracích hodín je stále niekto na veži. Keďže vietor tu fúka najmä offshore, záchranári dávajú základné školenie na začiatku kurzov, stále sa snažíme bezpečnosť zlepšovať.

Teraz sme v procese toho, že počas náročných podmienok, megaveterných dní, chceme pracovať s novými GPS lokátormi, ktoré klienti budú mať na sebe.

Chceli by sme vybudovať novú vežu priamo na pláži, aby mali záchranári lepší prehľad, ale bojujeme s obmedzeniami, keďže je to chránené územie. 

Aké sú plány centra do budúcnosti, je niečo, čo chcete zmeniť? 

Tu môžem len povedať, že sa vždy snažíme pristupovať k našim službám inovatívne a zároveň konzervatívne k prírode a okoliu.

To sú dva základné piliere, na ktorých chceme pracovať aj v budúcnosti, aby si všetci milovníci vodných športov mohli vychutnávať svoju vášeň čo najdlhšie. 

Ako dlho pracuješ pre ION?  

Nastúpil som do prvého centra na Risco del Paso v roku 2013, keď sme mali 12 windsurfingových dosiek, 26 plachiet a príves na parkovisku.

Ako sa centrum vyvíjalo, postupoval som po rebríčku cez všetky oddelenia. Od servisu, záchranára, inštruktora až za stôl na moju súčasnú pozíciu.

Po 11 rokoch som stále spokojný a vďačný. Náplň práce ma stále baví a je súčasťou môjho života. 

Čo ty a vodné športy – kite, wind, wing, surf? Jazdíš niektorý z nich? 

Samozrejme, vzhľadom na firmu, v akej pracujem. Venujem sa všetkým spomenutým.

Ostrov ponúka toľko rôznych možností, takže vždy závisí od aktuálnych podmienok a podľa nich si vyberiem niektorý z nich, aby som si to užil čo najviac! 

Ktorý spot je na Fuerteventure tvoj najobľúbenejší? 

Nájdete tu množstvo skvelých spotov, ale Risco del Paso je pre mňa určite naj. Kde inde nájdete vlny, flat, lagúnu na učenie, pieskovú pláž, slnko a vietor ideálny na windsurfing, kitesurfing a wingfoiling? 

Zeben Guardia

Určite sa menia požiadavky návštevníkov. Wingfoiling je teraz veľmi populárny a dopyt po ňom rastie, aj my cítime zvýšený záujem.  

Text: Jan Bříza 

Foto: ION Center 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu