Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Kateřina Švíková a Robo Kubín idú na olympiádu 

Češka a Slovák si vybojovali v triede iQFOiL miestenku na OH 2024 v Paríži. Podarilo sa im to vďaka výkonom na Last Chance Regate vo francúzskom Hyères. 
Lucia Vojtiskova

Češka a Slovák si vybojovali v triede iQFOiL miestenku na OH 2024 v Paríži. Podarilo sa im to vďaka výkonom na Last Chance Regate vo francúzskom Hyères. 

Regatta Semaine Olympique Francaise de Hyères bola tento rok pre jachtárov z krajín, ktoré sa ešte nenominovali na olympiádu, nesmierne dôležitá. Bola totiž takzvanou Last Chance Regattou, z ktorej sa mohli poslední pretekári do Paríža kvalifikovať.

55th Semaine Olympique Française – Toulon Provence Méditerranée. With two regattas: Qualified Nations and The Last Chance Regatta © Sailing Energy / Semaine Olympique Française 25 April, 2024

V Hyères, ktoré leží na francúzskej Riviére, tento rok súťažilo 90 krajín. Kvalifikované krajiny mali v každej triede iba dvoch pretekárov alebo posádky. Pre nekvalifikované krajiny bola regata poslednou šancou, v ktorej si mohli zaistiť posledných 39 miest na olympiádu. Z každej krajiny mohli štartovať maximálne traja pretekári alebo posádky v každej triede.

Last Chance Regatta sa skončila v piatok 26. apríla a priniesla radosť i sklamanie. Z Česka sa podarilo na olympiádu prebojovať Kateřine Švíkovej a zo Slovenska si miestenku vybojoval 21-ročný Robo Kubín

Šesť dní prežívali pretekári napäté chvíle na vode. Podmienky počas kvalifikácie v Hyères boli pestré – od začiatku súťaže v slabom vetre, v prvý deň kvalifikácie fúkal slabší až stredný vietor. Tak pokračoval aj druhý deň s vetrom meniacim sa od nuly až po 12 m/s a tretí deň priniesol súťaženie windsurfistov na foile v strednom vetre 4 – 7m/s. 

Slovenská radosť 

V Hyères v mužskej triede iQFoil súťažilo o 6 posledných miesteniek 50 športovcov z 29 doteraz nekvalifikovaných krajín a Robo medzi nimi. Robovi podmienky vyhovovali a 5. miestom v prvom rozjazde začal sériu kvalitných výsledkov. Vďaka nemu sa tak po 16 rokoch vracia slovenský jachting na OH v našej najúspešnejšej jachtárskej disciplíne – windsurfingu.

V tomto olympijskom cykle sa preteká na úplne novom type plaváku triedy iQFOil. Robo, ktorý bol jediným slovenským kandidátom na miestenku, jazdí za Jachtklub ATU Košice. 

55th Semaine Olympique Française – Toulon Provence Méditerranée. With two regattas: Qualified Nations and The Last Chance Regatta © Sailing Energy / Semaine Olympique Française 21 April, 2024

Jasný postup 

Ženská trieda iQFoil mala finálové jazdy vo štvrtok 25. apríla. Kateřina Švíková však vybojovala miesto pre Česko na olympiáde už deň predtým. Bolo to jasné už pred medailovým rozjazdom, do ktorého išla z prvého miesta a nemohla tak skončiť horšie než tretia.

Do desaťčlenného finále sa prebojovali tri Češky. Ale Kristýne Piňosovej a Barbore Švíkovej sa už miestenky získať nepodarilo. Paríž 2024 bude deviatymi olympijskými hrami v rade, na ktorých český jachting nebude chýbať. 

55th Semaine Olympique Française – Toulon Provence Méditerranée. With two regattas: Qualified Nations and The Last Chance Regatta © Sailing Energy / Semaine Olympique Française 21 April, 2024

Text: Český svaz Jachtingu, sailing.sk 

foto: Patrik Pollák a archív závodu 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu