Surfmagazin

Wind&kite okuliare + 20 L dry bag Meatfly zadarmo k dvojročnému predplatnému Windsurfer & Kitesurfer iba za 29,90 € !

Lifestyle

Aké jedlo si zbaliť k vode?6 funkčných a chutných tipov

Aby bol výlet, ako má byť, je dobré pripraviť si takú desiatu/obed, ktoré zaženú hlad bez toho, aby ste sa po nich cítili ťažko. Prázdne kalórie a jednoduché cukry nestačia, potrebujeme jedlo, ktoré nám dodá energiu a ideálne na dlhší čas. Spolu so slovenskou značkou funkčných potravín Powerlogy sme pre vás spísali pár jednoduchých rád a konkrétnych tipov, aké jedlo si zabaliť do batohu na celodenný výlet pri vode.
Ria Tomašáková

Sýte jablkové smoothie s kešu a datľami

Budete potrebovať jablko, asi 5 datlí, hrsť kešu orieškov alebo lyžicu kešu krému Powerlogy, šálku rastlinného mlieka (ovsené, mandľové, kokosové….). Biohackeri si určite radi pridajú aj lyžicu MCT oleja a zelenej superpotraviny ako napríklad jačmeň.


Prečo je smoothie skvelá desiata?
  • Ponúka nielen jednoduché, ale aj zložité cukry (vlákninu) a veľkú dávku vitamínov a
    minerálov, ktoré povzbudia organizmus.
  • Je ľahko stráviteľné, okamžite dodáva energiu a navyše zasýti nadlho.
  • Tuky z orechov obsahujú vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín,
    ktoré sú pre telo ideálnym zdrojom energie.
  • Nezaťažuje tráviaci trakt, nespôsobuje pocity ťažkosti.
  • Veľmi ľahko sa pripravuje, nezaberie v batohu veľa miesta a je teda praktické!

Desiata s cottage syrom a zeleninou

Sendviče hravo zastúpia obed, zvlášť, keď v nich bude chudá šunka, syr, tvarohová nátierka či tuniak + ľubovoľná zelenina. Vlastná príprava je rozhodne lepšia voľba ako kupované výrobky, ktoré sú väčšinou z bieleho pečiva a obsahujú rizikovú majonézu. 

Väčšina pečiva je z veľkej časti tvorená bielou pšeničnou múkou. Tá nám neposkytuje dostatok živín, zlepuje črevá a zbytočne ich zaťažuje. Je teda vhodné používať iné múky, celozrnné, ražné, špaldové či kváskové. Kváskový chlieb má nižší glykemický index a vydržíte po ňom dlhšie sýti, odolnejší proti tomu, vrhnúť sa na ďalší chod (ak máte nejaký ďalší v batohu:)).

Čokoládová tyčinka

Keď sa povie čokoláda, všetci si vybavíme svoju obľúbenú – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami. Na svete je len veľmi malé percento ľudí, ktorí by túto potravinu nemali radi. Nielenže fakt dobre chutí, ale ak je kvalitná, horká a s vysokým obsahom kakaa, bez pridaného cukru, potom je dokonca veľmi zdravá. Ba čo viac, je veľmi vhodná pre všetkých aktívnych jedincov, milovníkov aktívneho pohybu. Za pozornosť stojí Powerlogy Choco 70 % výberová čokoláda Bean-to-Bar, odrody Criollo s lieskovými orechmi a trstinovým cukrom. Bez palmového oleja, mlieka, lepku a umelých konzervantov. A čo je dôležité, je vyrobená na Slovensku.

Bezlepkové madlenky

Vezmite si so sebou aj nejaké sušienky. Hodia sa ako menšia desiata či olovrant, ktorý vám dodá energiu, čo oceníte predovšetkým pri namáhavejších vodných športoch. Nevoľte sladkosti, ktoré majú náplň či polevu. Veľy by vám z nich nezostalo. Opäť vám odporúčame radšej si takéto sušienky pripraviť doma, ako kupovať v supermarkete či v rôznych plážových bufetoch. Prečo? Lebo doma si ich viete pripraviť bez akýchkoľvek zbytočných aditív. Ak hľadáte inšpiráciu, prinášame vám veľmi jednoduchý a chutný recept na domáce madlenky.

Potrebujeme:
• 80 g Powerlogy BIO Ghee
• 2 vajcia
• 70 g kokosového cukru
• 50 g ryžovej múky
• 30 g pšenovej múky
• 20 g tapiokového škrobu
• ½ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
• štipku tahitskej vanilky a soli
• kôru z polovice chemicky neošetreného citrónu
• Powerlogy Chocobar 70 %
• drvené oriešky

Postup:

Ghee maslo si roztopíme a necháme vychladnúť. Vajcia ručným mixérom vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Všetky múky zmiešame spolu s práškom do pečiva, s vanilkou aj so soľou a pridáme k vajíčkam. Vmiešame citrónovú kôru a prilejeme maslo. Spracované cesto si prenesieme do cukrárskeho vrecka a silikónovú formu na madlenky vytrieme roztopeným maslom. Z vrecka potom vtláčame do formy cesto cca do ¾ (madlenky sa počas pečenia trošku nafúknu). Pečieme ich v rozohriatej rúre pri 180 °C cca 18 minút (závisí od konkrétnej rúry). Vychladnuté madlenky môžeme končekom namočiť do roztopenej čokolády a posypať orieškami.

Sušené ovocie a orechy

Orechy a takisto ovocie sú síce malé jedlo, ale majú veľký význam. O to viac, pokiaľ ide o celodenný výlet, keď sa najete ráno a obedujete až popoludní alebo dokonca namiesto obeda až večeriate. Tuky, ktoré nájdete v orechoch, bránia kolísaniu hladiny krvného cukru a predchádzajú pocitom hladu. Odďaľujú únavu a dodávajú energiu v priebehu dňa. Najvýdatnejší zdroj obsahuje v jednom grame dvakrát viac energie než u sacharidov a bielkovín. Sušené ovocie môžeme maškrtiť namiesto sladkostí, veľmi chutné sú datle, figy, slivky. Sušené ovocie si zachováva svoje vitamíny, minerály a vlákniny. Množstvo vitamínov klesne oproti pôvodnému stavu zhruba len o 20 %. Navyše sa pri ňom nepoužívajú žiadne konzervačné prostriedky.

Orieškové vytláčadlá

To najlepšie na záver!
Orechy majú skutočne celý rad výhod. Ich prednosťou je vysoký obsah vitamínov (predovšetkým radu B), minerálnych látok, bielkovín a kvalitných tukov. Vďaka vyššej koncentrácii omega-3 nenasýtených mastných kyselín sú doslova výživou pre mozog (vieme, že mozog je „pán“, a keď bude spokojný on, tak s ním aj celé telo). Hrsť orechov dodá vášmu telu vlákninu, vápnik a ďalšie základné živiny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie a obnovu energie. Nedávno sme mali možnosť otestovať novinku od Powerlogy a bez nej už asi nepodnikneme žiadny výlet. Lieskovoorieškový krém a lahodný kešu krém v praktickom vytláčacom balení je úplne ideálny na cestovanie, šport či desiatu ako pre dospelých, tak deti. Oba orieškové krémy od Powerlogy obsahujú aj MCT olej. Z krémov načerpáte chutnú, ľahko stráviteľnú a stabilnejšiu energiu.

Pre viac informácii navštívte stránku https://powerlogy.com.

Vaše komentáre

Čítať ďalej

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu