Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Články

Na Srí Lanku za surfovaním aj za poznaním

Ak premýšľate, čím si spríjemniť čakanie na teplé jarné počasie, vyrazte do teplých krajov. Letenky do exotickej Ázie sa dajú pri troche šťastia zohnať lacno v akcii a samotná dovolenka je v ázijských krajinách naozaj lacná. Skvelou voľbou je trebárs Srí Lanka, kde si skvele zasurfujete a užijete si exotické jedlo, budhistickú kultúru a fajn ľudí.

Surfmagazin

Srí Lanka je civilizovaná krajina, ktorá je na turistov zvyknutá, takže zariaďovanie výletu je jednoduché, skrz Booking či Trip Advisor alebo Facebook, ktorý všetci srí lančania poznajú a používajú. Druhým benefitom je, že sa všade dohovoríte anglicky, takže sa nemusíte stresovať so základmi sinhalčiny či tamilčiny.

Na čo si dať pozor?

Srí Lanka je z väčšej časti budhistická krajina, takže pri príchode očakávajte sošky Budhu na každom rohu a aj to, že sa ľudia u sôch často modlia. K veľkolepým sochám sa neotáčajte chrbtom pre zisk selfie, pretože to sa považuje za hrubú urážku. Zároveň ženy aj muži musia mať zahalené ramená aj kolená – na pláži síce môžete byť v plavkách, ale ak pôjdete do plážového stánku či sa prejsť po promenáde, oblečte sa.

Určite si so sebou pribaľte plážové nohavice z ľahkého materiálu, ktoré vám zakryjú kolená, ale nebude vám v nich horúco. Na chodenie po mestách a po pamiatkach sú ako stvorené.

Kde sa surfuje?

Keďže je Srí Lanka obklopená Indickým oceánom, pekné vlny nájdete na množstve pláží. Pre začiatočníkov a mierne pokročilých je jednou z najlepších Mirissa Beach a Weligama Beach, ktoré sú hneď vedľa seba a okrem surferského zázemia ponúkajú aj nádherné kúpanie na dlhej pláži. Oblasť Mirissa je tiež vyhlásená nočným životom, plážovými barmi a skvelým jedlom.

Skvelou voľbou je tiež Hikkaduwa, ktorá je jednou z najobľúbenejších pláží, takže počítajte s tým, že tu bude možno ťažšie zohnať ubytovanie. Na južných plážach ostrova je najlepší čas pre surfovanie od decembra do marca, avšak ak sa rozhodnete vydať na Srí Lanku neskôr, v období od apríla do októbra, vyskúšajte radšej pláže na východnej strane ostrova, okolo Arugam Bay či Batticaloa.

Pozor na slniečko!

Ak idete surfovať prvýkrát, určite si zaplaťte inštruktora, ktorý je k dispozícii na každej pláži za rozumné ceny. Nielen, že vám vysvetlí ako na to, ale tiež vám pomôže vybrať vhodnú vlnu, na ktorú skočiť a tiež vás odstrčí, aby ste to zo začiatku mali ľahšie.

Nechoďte surfovať len v plavkách, oblečte sa. Na prvýkrát totiž väčšinu času budete na doske ležať, čo môže viesť k škaredým spáleninám, aj keď sa namažete krémom s vysokým faktorom. Stavte na neoprénové tričko a nejaké krátke nohavice, prípadne legíny – niečo, čo vám vo vode nebude prekážať.

Nezabudnite na slony a na Safari

Miešajte surfovanie a výlety po ostrove. Milovníci pamiatok nesmú vynechať historické mestá ako je Anuradhapura alebo Polonnaruwa s ruinami starých chrámov, dobrodruhovia sa môžu prejsť na slonoch v niektorom útulku pre slonov a jeden deň určite venujte návšteve národného parku. Na Srí Lanke je ich niekoľko a každý má niečo do seba.

Pri prechádzke džípom si môžete prezrieť slony vo voľnej prírode a ďalšiu zver, ako sú napríklad opice či krokodíly. Srí Lanka je tiež krajinou čaju, tak si rozhodne nenechajte ujsť tiež návštevu čajových plantáží a továrne na výrobu čaju.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu