Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Boli sme na prvom dni King of the Air 2018!!!

V Juhoafrickom Cape Town sa včera začal megaúspešný pretek Redbull King of the Air 2018, na ktorom máme s kamerou nášho redaktora Laciho Kobulského. Ako prebiehal prvý deň vám ďalej podrobne rozpíše sám Laci z miesta konania...

Surfmagazin

Do Cape Town som prišiel najmä z dôvodu natáčania video projektu s Aaronom Hadlowom, o tom ale viac na stránkach najbližšieho časopisu KITESURFER. V čase mojej návštevy sa v tejto metropole kitesurfingu odohráva akcia s názvom Redbull King of the Air 2018 konkrétne už jej piaty ročník.

Na tejto unikátnej akcii ide len o jedno – predviest ten najextrémnejší kiteboarding aký je možný. Cape Town má totiž špecifické podmienky – silný vietor a obrovské vlny z ktorých sa jazdci vedia odraziť a vyletieť vyššie, ako kdekoľvek inde na svete.

Do súťaže s adostane len hŕstka pozvaných jazdcov, tohto roku ich bolo konkrétne len 18, ich zoznam je tu:

Aaron Hadlow (UK), Ruben Lenten (NL), Lewis Crathern (UK), Steven Akkersdijk (NL), Lasse Walker (NL), Oswald Smith (RSA), Reno Romeu (BRA), Jerrie Van De Kop (NL), Jesse Richman (USA), Kevin Langeree (NL), Joshua Emanuel (RSA), Marc Jacobs (NZ), Ross-Dillon Player (RSA), Antonin Rangin (FRA), Sam Light (UK), Gijs Wassenaar (NL), Liam Whaley (ESP) & Tom Bridge (UK)

Asi najväčšiou zmenou tohto roku je zmena miesta konania, posledné 4 roky sa súťažilo na spote zvanom Big Bay, no tohto roku sa pretek presunul priamo na hlavnú kitovú pláž „Kite Beach – Blouberg“. Mnohí jazdci si nové miesto konania pochvaľujú, nakoľko bol v Big Bay trošku porivový vietor a na Kite Beach sú zvyknutý z každodenného jazdenia. Plus je miesto konania priamo v centre mesta a tak láka mnohých okoloidúcich, inak nekajtujúcich divákov.

Toto podujatie nemá nikdy presne stanovený dátum konania, ale iba rozmedzie, v ktorom sa môže konať a v podstate sa čaká na tie najlepšie (najsilnejšie) veterné podmienky. Tohto roku toto obdobie padlo na 27.1. až 11.2. a po prvý raz v histórii akcia odštartovala hneď v prvý deň, nakoľko bol včera perfektný vietor.

Čo sa atmosféry týka tak som bol celkom unesený, je to vážne mega. Asi stovka pracovníkov a pomocníkov behala hore dole okolo stanového mestečka, od chlapíkov s headsetmi a obrovskými kamerami až po tie najexotickejšie hostesky od Redbullu. Na pláži sa v rýchlom čase zhromaždili tisícky divákov, podľa oficiálnych údajov ich bolo až 7000, no podla mňa to je trošku prehnané číslo a bolo ich asi „len“ 2000 až 3000.

Pretek prebieha v 4 kolách plus semifinále a potom finále. V každom kole proti sebe nastupujú jadzci v heatoch po troch, ten najlepší postupuje rovno do 4. kola, druhý do 3. kola a posledný dostane ešte jednu šancu v druhom kole. V prvý deň prebehli prvé dve kolá, ktoré logicky trvajú najdlhšie, nakoľko sú v nich všetci jazdci.

Každý rok sa rozhodovanie mierne upravuje, aby bolo čo najférovejšie a zároveň motivovalo jazdcov k čo najlepším výkonom. Tohto roku pozostáva skóre jazdca z troch najlepšie bodovaných trikov a 25% skóre z celkového dojmu z celej jazdy. Hráči sa teda musia sústrediť len na tie najlepšie triky a dávať si zároveň pozor, aby ich celá jazdna bola akčná a nadupaná. Čo sa samotných trikov týka, hodnotí sa nielen výška, ale hlavne extrémnosť a technická náročnosť daného triku.

Počas samotných heatov som zakempil na pláži s kamerou a snažil sa niečo natočiť, akcie bolo naozaj neúrekom. Najvyššie lietal asi Lewis Crathern, ten si chudák musel veľa nastúpavať proti vetru! Obrovské a kontrolované loopy s rotáciami ukázal aj freestyle expert Sam Light, no čo ma prekvapilo bolo mnžstvo menej známych jazdcov, ktorý sa viac než vyrovnávali veľkým hviezdam kiteboardingu. Tak napríklad hneď v prvom kole boli na poslednom mieste jazdci ako Ruben Lenten alebo Kevin Langaree.

Highlight celej akcie bol určite 6. heat v ktorom sa stretli North jazdci Aaron Hadlow, Antonin Rangin a 16-ročný Tom Bridge. Pár minút pred koncom heatu Aaron zaostával za Antonin Ranginom, ktorý do toho dával naozaj všetko a tak spravil niečo nečakané – vrátil sa na pláž, kde si zmenil svoj board s viazaním na dosku so strapmi, niečo na čo v prípade wakestyle legendy Aarona nie sme zvyknutí. V poslednej minúte zaklincoval MEGALOOP BOARDOFF FRONTROLL, trik ktorý doteraz nikto ani neskúsil a vyhral tak svoj heat. Pozrite si ako som to zachytil na kameru:

V druhom kole sa odohrali opravné jazdy odpadlíkov z prvého kola, asi najzaujímavejší bol rodinný súboj medzi bratrancami Kevinom Langaree a Rubenom Lentenom, z ktorému sa podarilo víťazne postúpiť Kevinovi, Ruben na svoj štýl podreboval ešte o trošku silnejší vietor. Zvýšok preteku je zatiaľ podľa predpovede naplánovaný na utorok, takže sledujte náš web alebo Facebook pre viac info, o ktorom vás budem priebežne informovať!

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu